valkonya_cimer

Valkonya egy kis zsákfalucska Nagykanizsától légvonalban 14 km-re nyugatészaknyugat irányban. A település szép természeti környezetben, erdővel (bükkös, tölgyes) körülzárt völgyben fekszik.

A község tagja a Zalai Borvidék Muravidéki körzetének, hiszen a térségre jellemző a szőlőés bortermelés a változatos dombhátokon, ami sajátos stílusú boronapincék építését vonta maga után. Ezek közül a közel múltban néhányat felújítottak.

valkonya1

Valkonya túrázási szempontból különös jelentőségű, mivel a Kék Túra útvonal része, így a pihenni vágyó turisták és egyéb vendégek részére a községben található a Rockenbauer Pál turistaszálló, ami egyedülálló hangulattal rendelkezik. A szálláshelyen található 2 db 10 ágyas és 1 db 4 ágyas szoba, valamint egy nagyobb társalgó. A buja növényzetű kertben sátorozási lehetőség és tűzrakóhelyek is megbújnak.

valkonya2

A falu közösségének életében kiemelt jelentőségű rendezvény a Májusfa állítása április utolsó napján, és június elején a Májusfa kitáncolása.

A településnek Szent Mihály napjához is kötődik egy igen különös programja, ami a Ludvércjárás. A népi hiedelemvilág szerint a falu gémeskútja körül gyülekeztek éjféltájban a visszatérő lelkek és a ludvércek, a boszorkányok, akiket egy vidám és mégis komoly napon a rendezvény résztvevői közösen tűzgyújtással űznek el a falu környékéről, így egy évre nyugodalmassá és termékennyé válik Valkonya hétköznapjai.

A településen szórakozásra alkalmas helység még a Közösségi ház, ahol a könyvtár is helyet kapott nyilvános internetes hozzáféréssel.

Tovább a település honlapjára