totszerdahely_cimer

A község Mura partján fekszik. Írásos említése 1370-ban Zeredahel, 1697-ban Tott Szerdahel. A névadás indítéka a hetivásár, vagyis a piac napjának a neve volt. A települést többségében horvát nemzetiségűek lakják, az éves Rétesfesztivál is a hagyományos horvát rétessütést helyezi a középpontba.

A faluban bányatavak és horgásztó is található, valamint természeti látványosság a Mura és a 12 hektáros holtág rendszere a benne található védett vízinövénytársulással és a tájvédelmileg is fontos Vörös Könyves lápi póccal.

A Mura, a holtág, a bányatavak az érintetlen környezettel lehetőséget adnak egy vízi-paradicsom, üdülőközpont kialakítására. A környék halfajokban már most is gazdag, így a képen látható merítőhálós halászat is népszerű a településen, valamint horgászjegyek is kaphatók a helyi boltban.

totszerdahely1

A volt Fedák-kúria külső és belső felújításával egy a térséget kiszolgáló, egyben a község egyik legjelentősebb építészeti értékét megjelenítő centrum jött létre, mely alkalmas rendezvények, konferenciák, képzések, szemináriumok rendezésére. A tetőtérben kialakítottak televízióval, ingyenes wifi-vel, fürdővel, 10 db szobát. A kúria udvara csinosan parkosított és játszótérrel rendelkezik.

A faluban még egy tájház is található, amin belül múzeum van kialakítva a Mura menti horvát helytörténeti kiállítással szemléltetve a régi időket.

totszerdahely2   totszerdahely3

További szálláshely a Varga Apartmanház, emellett két étterem és két kávézópresszó is működik a településen. Nyilvános internet elérhető a Teleházban és az Információs Ponton, sőt, még fitnesszterem is található Tótszerdahelyen.

Tovább a település honlapjára