fityehaz_cimer

Fityeház a Mura közelében, a Principális-csatorna mentén fekszik. Határa viszonylag kicsi és sík, néhol lapályos, túlnyomó részben homokos. A levéltári adatok először 1422-ben szólnak a faluról, ekkor Fythyefelde alakban olvashatjuk. A falu még őrzi eredeti építészeti stílusát. A Muraközre jellemző hosszúkás alaprajzú, keskeny épületei mellett új, modern lakások is épültek.

A község központjában áll a népies későbarokk stílusban készült Pieta szoborcsoport. Alsó, szélesebb talapzatának két oldalán Szent Flórián a tűzoltók védőszentje, és Szent Vendel a vadászok védőszentje szobrai vannak. A magasabb, keskenyebb középső részen helyezkedik el maga a Pietaszoborcsoport. A szoborcsoport országos műemléki védettség alatt áll.

fityehaz1   fityehaz2   fityehaz3

A nemzetiségi népi hagyományok egy része ma is megtalálható a településen: ilyenek például a hagyományőrző népdalkör, húsvéti és a szüreti szokások.

fityehaz4   fityehaz5

Nyilvános internet hozzáférési lehetőség két helyen is található; az egyik a könyvtár, a másik pedig egy olyan étterem, ahol kávézni és pizzázni is lehet.

Tovább a település honlapjára